Naša mala organska bašta



"To plant a garden is to believe in tomorrow."
—Audrey Hepburn

Ovaj tekst vam stiže sa zakašnjenjem od otprilike 3 meseca, a ja zbog toga dugujem jedno veliko izvinjenje mojoj mami, koja je glavna ličnost u ovoj priči. Ona je moj najverniji čitatelj, zajedno sa mnom je na putu ka zdravijem, osveštenijem životu i deli moju ljubav prema prirodi. Često mi šalje recepte i daje ideje za nove projekte i tekstove na blogu, tako da sam htela da joj posvetim ovaj tekst i podelim sa vama njen projekat. Radi se o maloj, organskoj bašti u saksijama na trećem spratu zgrade. Moji roditelji (i mačka) žive u malom stanu na trećem spratu zgrade u Somboru. To je ujedno i poslednji sprat, tako da naša terasa nije natkrivena. Nalazi se na severnoj strani zgrade i dugačka je najviše 2.5m po mojoj slobodnoj proceni. Međutim, sve ovo nije sprečilo moju mamu da počne da uzgaja svoju malu organsku gerila baštu na toj terasi! Bašta je postala njena razonoda i u slobodno vreme dosta čita na tu temu, a kada izađe na terasu i primeti da paprika kreće da cveta ili da imamo novi grozd čeri paradajza, njenim licem se razlije posebno lep osmeh. Ja nisam veoma informisana što se tiče uzgoja biljaka i povrća, tako da sam za potrebe ovog teksta zamolila mamu da mi ispriča sve detalje - šta to sve uzgaja, koliko čega ima, kako i čime zaliva...


Začinsko bilje u saksijama

Ono što je najlakše gajiti i što može da se drži i u stanu je začinsko bilje. Jako je lepo kada možete jednostavno da izađete na terasu i uberete par listova svežeg bosiljka za salatu, ili kada napravite DIY prirodni sprej protiv komaraca sa svojom lavandom i ruzmarinom. Mi imamo dve saksije bosiljka, jednu veliku saksiju origana, jednu žardinjeru vlasca, jednu sa ukrasnim peršunom i juta celerom, i po jednu saksiju lavande i ruzmarina. Tu negde imamo i čuvarkuću u saksiji, jer što da ne? Vlasac, peršun i juta celer su u dugačkim saksijama koje imaju kuke i koje su okačene na ogradu terase, dok ostale saksije stoje na podu, gde su u svako doba dostupne našoj mački Nessie koja voli da ih njuši.



Organsko povrće u saksijama

Od povrća imamo nekoliko vrsta paprika i paradajz. U velike plastične kofe mogu da stanu i po dve različite manje biljke, ili jedna sa većom stabljikom. Paradajzi su najveći pa su uglavnom sami u kofama, ali imamo i neke stabljike papričica koje su utaknute međ' paradajz. Sve ukupno imamo 24 stabljike paprike (babure, ajvar paprike, roge i 3 vrste ljutih papričica) i 17 stabljika paradajza, od kojih je 8 biljaka čeri paradajza a ostalo je običan (sorte su tzv. novosadski, amerikaner i magnum).

S obzirom na to da se ove biljke gaje u žardinjerama, saksijama i kofama, koren nema puno mesta za razvoj i te biljke nikada ne mogu da budu velike kao one koje se gaje napolju. Takođe, pošto nisu prskane nikakvim hemijskim sredstvima koja pospešuju cvetanje, rast i plod, naše povrće nikada neće dati ploda kao biljka iz bašte. Ali i pored svih tih ograničenja, naša tročlana porodica (četvoročlana ako računate mačku, ali ona nije preterani ljubitelj povrća) ima dovoljno paprika, paradajza i začinskog bilja da to ne moramo više da kupujemo. Imamo preslatke bebe paprike koje izgledaju baš kao prava babura, samo što su višestruko manje, i imamo najukusniji čeri paradajz koji nam već dve godine za redom odlično rađa.




Organsko gajenje biljaka: prirodna prehrana i zaštita

Moja mama se oduvek trudila da ja jedem zdravo i da u mene usadi svest o zdravom životu i pravilnoj ishrani, u čemu je očigledno i uspela. Ja jedem mnogo povrća, što bi trebalo da bude vrlo pozitivna stvar, međutim danas se sve manje i manje zna kako je gajeno voće i povrće koje kupujemo i šta mi to zapravo jedemo. Iz tog razloga sam mami ja bila najveći motiv i razlog da počne da uzgaja male količine organskog, neprskanog povrća. Prskanje hemikalijama nikako nije dolazilo u obzir, tako da je mama pronašla efikasne prirodne preparate za podsticanje rasta biljaka, kao i prirodne načine zaštite.


Preneću vam mamine reči u potpunosti jer nikako nisam stručnjak na ovu temu. Ovo su stvari koje mi pravimo i koristimo i koje su se veoma dobro pokazale. Što se tiče prehrane:
"Prehranjujemo sve biljke mešavinom pelina, gaveza i rastavića. To se potopi u vodu i ostavi da odstoji par dana, onda se razredi sa još vode i sa tim se zalivaju biljke svakih desetak dana. Običnom vodom zalivamo nakon što ona odstoji, da iz nje izađe hlor. Ako ima kiše onda danima ne zalivamo, a ako su velike vrućine onda svako veče, kada se zemlja ohladi. Još jedan način prehrane: ljuske od jajeta i ljuske od krompira ostaviti da stoje u vodi neko vreme, i posle tom vodom zalivati biljke svakih nekoliko dana. Ljuske od jajeta u vodu ispuste kalcijum i minerale i zbog toga ova mešavina pospešuje rast biljaka i stvaranje plodova."

Preventivna zaštita biljaka:

"Biljke povremeno prskamo rastvorom gaveza, pelina i rastavića a ponekad i rastvorom mleka i vode 1:10. To štiti biljke od vaši i drugih nametnika, a mleko preventivno deluje kao zaštita od peranospore i sive plesni. Siva plesan se dobije zato što kada je zemlja jako mokra - bilo zbog kiše ili preteranog zalivanja - i kada na to udari sunce, iz te zemlje krene da isparava voda i biljkama kreću da žute i otpadaju donji listovi. Još jedan način kako se biljka može zaštititi od sive plesni je tako što se stavi slama na zemlju - slama štiti biljku od isparavanja vode. Ako se već desilo da se biljka razbolela, prska se rastvorom mleka po donjem delu stabljike gde su otpali listovi i to pomaže rastu novih listova."
Međutim, mama kaže da je ipak najbolja zaštita i prehrana biljaka ljubav. Ona sve to gaji sa velikom ljubavlju, da bi njeno dete jelo zdravo, neprskano povrće. 

Najbolja mama na svetu 
Za kraj ću vam navesti još nekoliko stvari u nadi da ću vas podstaći na razmišljanje o pravljenju sopstvene organske baštice. Prošle godine su sve biljke zasađene krajem aprila: za paprike i paradajze je kupljena rasada a začinsko bilje se sejalo, osim lavande i ruzmarina koji su kupljeni kao gotove biljke. Prve cvetove i plodove smo imali već u maju mesecu. Kada je došla jesen i kada je zahladilo, mama je sve saksije, kofe i žardinjere unela unutra u zgradu, ispred našeg stana. Tu je povrće nastavilo da zri još neko vreme i poslednju šaku čeri paradajza smo ubrali u decembru. Ove godine je situacija bila vrlo slična, i trenutno, u novembru, imamo pregršt cvetova na paprikama. Paradajzi i dalje zriju - čekaju da dojurim kući u Sombor za vikend i da ih sve pojedem.

Imate celu zimu da razmišljate o ovakvom projektu, i nadam se da će na proleće kod nekih od vas zamirisati barem neko divno začinsko bilje u saksijama! To može biti odličan mali hobi, koji usput može da se očerupa i koristi u jelima, a i da posluži kao dekoracija prostora. Ja lično imam na umu lavandu i nanu za svoj stan u Beogradu.

Nadam se da vam se svideo ovaj tekst i da vas je barem malo inspirisao! Ako vam se dopao, ostavite neke lepe komentare da ih moja mama posle čita i crveni. 

50 comments

  1. PRE-LE-PO! Pohvale za mamu i tebe, divan je tekst i još bolja akcija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! Eto prvi lep komentar, mama će da procveta od sreće :)

      Delete
  2. Replies
    1. I ja kažem! :) Drago mi je da Vam se sviđa tekst.

      Delete
  3. Ovo je fenomenalno i oduvek želim tako nešto ali nemam prostora no nadam se da ću smisliti nešto i makar uspeti da gajim neke omiljene začine ,i onda će mi ovaj post biti od velike koristi ,slike su divne :). Moja majka takođe pokušava svašta po saksijama da gaji i uspeva joj u većini slučajeva ali na terasi od stana,ide joj od ruke sve što dotakne,imali smo i mi male paprikice kao i jagodice letos ,a bosiljak,nanu i još poneke začine uvek beremo iz saksije :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i mi imamo te paprike koje su kao jagodice, predivne su :) Podržavam te, uzmi sebi barem neko začinsko bilje! To se stvarno može bilo gde uzgajati a divno izgleda.

      Delete
  4. Oduševljena sam! Tekstom, slikama, tvojim uvažavanjem tvoje mame, njenog rada i želje da na malom prostoru uradi velike stvari..I da, hvala, naučila sam još jedan eko način za đubrenje i zaštitu bilja. Svaka čast i tebi i mami!

    ReplyDelete
  5. hvala svima na prelepim komentarima...čitam i plačem od sreće
    mama

    ReplyDelete
  6. Divno :-) bas sam uzivala citajuci

    ReplyDelete
  7. Divna vam je ideja,krademo je! :) salim se,sve je predivno i deluje i umirujuce i zdravo, i kao divan hobi i kao pametna investicija u svoje zdravlje. Nastavite u istom smeru i sirite se koliko vam to mogucnosti dozvoljavaju :)
    Iva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slobodno kradite, tome sam se i nadala kad sam pisala ovaj tekst! Mami je bašta zaista mali opuštajući kutak, a meni izvor divnog povrća :) Drago mi je da Vam se dopada, nastavite da nas pratite!

      Delete
  8. Svaka čast i tebi Teodora i mami koja te je naučila lepim i korisnim stvarima :) Nisam znala za ove prirodne načine zaštite biljaka, saveti su i više nego korisni :)
    P.S. Divne fotografije "zdravog kutka" i prelep mačkić :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konačno neko da udeli kompliment i našoj maci! :) Ona je inače glavni asistent mami dok radi u baštici. Drago mi je da ti se sviđa i da si naučila ponešto novo! Hvala na divnim rečima.

      Delete
  9. Inače nisam posebno zainteresovana za biljke i njihovo gajenje, ali ovo stvarno izgleda divno! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopada, pogotovo ako nisi inače entuzijasta za takve stvari :))

      Delete
  10. Ideja o gerila bašti je sjajna. Moja mama takođe ima svoju bašticu na koju je veoma ponosna. Uvek me iznenadi strpljenje i ljubav koju ulaže u tu svoju malu ali posebnu kreaciju :). Jako lep tekst i još lepše fotografije. Maca mi je posebno zapala za oko :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jelena! Tvoji komentari uvek puno znače. Bravo za mame i njihove baštice! A maca je mamin glavni asistent i pomagač :)

      Delete
  11. Bravo za mamu i Teodoru! :)
    I moja mama i ja smo baštovanke početnice na terasi, pa tako imamo jedno drvo limuna, leti čeri paradajz i male ljute papričice, jagodice i po nešto od začina, nanu, ruzmarin i svaki plod nam je veliki ko kuća jer je naš :D Ali nas dve nismo ni blizu vašoj baštici jer iako je terasa prilično velika nije na sunčanoj strani...ali se trudimo. Lidija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Lidija! Baš divno što imate limun, to mi je jako privlačna ideja! Mama kaže da joj se jako sviđa kako si formulisala da je "svaki plod velik kao kuća jer je naš", potpuno se slažemo sa tim :) Ni naša terasa nije na sunčanoj strani, mislim da sam spomenula to negde gore u tekstu, ali svejedno nam uspeva baštica.

      Delete
  12. Super bastica :) Meni je to super hobi (verujem da se i tvoja mama tako oseca). Ja imam slicnu ali u njoj gajim samo zacinsko bilje. Na zalost kako nemam hodnik u kom mogu da ih drzim preko zime svake godine moram iznova da ih kupujem (jer je u stanu pretoplo za njih i uvenu;takodje,dosta dugo treba da niknu iz semena pa mi je jednostavnije da kupim vec male biljcice koje kasnije presadim). Nema niceg boljeg od paste sa domacim paradajzom i bosiljkom i malo maslinovog ulja(nekad cak ni sir ne stavim). Da ne pricam o suvom zacinu koji imam taman do sledeceg proleca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, mami je ovo odličan, opuštajući hobi. I slažem se u potpunosti da su ručkovi posebno dobri kada je unutra neki naš domaći sastojak ili začin :)

      Delete
  13. Mama ti je divna <3
    Ja imam stvarno veliki balkon i mogla bih mnogo toga uzgajati na njemu, ali smeta mi vjetar. Naime živim na najgornjem katu i u kvartu gdje kad puše vjetar u Splitu u nas puše najsnažije tako da meni sve nosi sa balkona :( Ali zato mi tata na selu uzgaja sve i svašta :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! :) Kod nas vetrovi nisu toliko jaki, šteta što ne možeš da iskoristiš taj veliki balkon :)

      Delete
  14. Obožavam tvoj blog! Savršen post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Andrea, hvala puno! Baš mi je drago :) Nastavi da pratiš i čitaš!

      Delete
  15. Draga, baštica izgleda prelepo! Vidi se koliko je pažnje i ljubavi tu uloženo <3. Inače se moja porodica i ja bavi poljoprivredom i sami proizvodimo sve čime se hranimo. To je za mene jedno divno iskustvo i mislim da je najveće zadovoljstvo i uspeh plod koji si svojim rukama proizvela <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na divnim rečima, Marija! I ja mislim da se definitivno primeti koliko se mama trudi oko toga svega i koliko joj je stalo :) Definitivno je poseban osećaj kada uzgojiš nešto svoje, slažem se!

      Delete
  16. Ovo je divno! Svaka čast tvojoj mami na posvećenosti. Definitivno ste me inspirisale da malo obogatim svoju mini bašticu u dvorištu. Hvala vam na tome. :)

    Inače, jako mi se dopada tvoj blog, samo tako nastavi. :) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopada tekst i blog. Hvala na divnim rečima :) Samo napred kad već imaš dvorište!

      Delete
  17. baš ću morati provati taj sistem s vodom i mlijekom, one male bijele mušice mi napadaju bosiljak i selen :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto probaj! Mojoj mami dobro radi posao :)

      Delete
  18. Oduševila si me ovim postom, to već znaš <3 Vidi se koliko je ljubavi i truda uloženo! Želim i ja svoju malu baštu <3

    ReplyDelete
  19. divaaaan post *.* ja imam peršin, mentu, bosiljak, ružmarin i aloe veru u saksijama :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se dopada! Ja bih jako volela da nabavim negde aloe veru! Da li je ti koristiš i za negu kože ili je samo tako gajiš? :)

      Delete
    2. Hihihi, mislim da je aloju dobila od mene... :* svake godine imam puno pelcera... A moram pohvaliti mamu na prekrasnom vrtu. Vjerovatno je uzivancija imati takvo sto

      Delete
    3. Zaboravih reci. Meni super uspijevaju mandarine i limun u saksiji, imam ih vec tri godine,a kako im cvijet lijepo mirise u proljece,cudo jedno

      Delete
    4. Jao mandarine! Omiljena stvar na svetu. Moraću definitivno da popričam sa mamom o jednom drvcetu mandarine naredne sezone :)

      Delete
  20. izvrstan, inspirativan i koristan post :)
    ja zasad imam začinsko bilje, ali isto se spremam napraviti svoj mali vrt na terasi iduće godine :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Baš mi je drago da ti se dopada :) Samo napred sa vrtom!

      Delete
  21. Super post i ja sam ranije imala dosta toga u saksijama,bilo je divno,ali sad mi nesto slabije uspeva,neznam zbog cega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm, jesi to u stanu držala ili napolju? Ne znam šta bi mogao biti problem :) Trudi se i dalje! I drago mi je da ti se sviđa tekst :)

      Delete
  22. Predivno je i maca je slatka! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se sviđa! Maca je morala da se ugura na slike ;)

      Delete
  23. Mila
    Svala cast da u stanu imate nesto ovako divno :)

    ReplyDelete
  24. Teodora, blog ti je presladak kao i ti...a zahvaljujući ovom postu ja sam ove godine posadila samo organsku jestivu bašticu na terasi... divna si, hvala na pomoći... :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Marina, hvala ti puno na divnim rečima! Baš mi je drago, uživaj u svojoj baštici! :)

      Delete