Prvi i najbitniji kozmetički savet

Ukoliko i vas brine stanje u kom se trenutno nalazi kozmetička industrija i ako želite da postanete svesniji onoga šta se prodaje, prvi i najbolji savet koji mogu da vam dam je - uvek čitajte liste sastojaka. Jedino ukoliko postanete osvešten kupac ćete dobiti ono što vam je zaista potrebno i nećete uzalud trošiti novac. Liste sastojaka mogu biti zbunjujuće - u nastavku teksta pročitajte kako da izađete na kraj sa time.


Izuzetno je bitno čitati liste sastojaka na svim proizvodima koje kupujemo - od prehrambenih do kozmetičkih. Sastojci su uvek izlistani po kvantitetu - sastojak kog u tom proizvodu ima najviše će biti na prvom mestu. Primera radi, postoji puno losiona za telo poznatih brendova konvencionalne kozmetike na kojima napred piše SHEA BUTTER, a kada pogledate listu sastojaka na poleđini proizvoda vidite da je on među poslednjim izlistanim sastojcima, što znači da ga u tom proizvodu ima veoma malo.


Ne morate da satima da istražujete po internetu da biste shvatili šta piše na tim listama sastojaka. Ja sam jednog dana jednostavno počela da se interesujem za to i od tada nisam kupila ni jednu jedinu stvar bez da sam pogledala sastojke. Posle nekog vremena sam spontano počela da primećujem neke šablone koji se ponavljaju, naišla sam na šećer i modifikovani kukurzni skrob u gomili slanih namirnica, videla boje i konzervanse u proizvodima koji se reklamiraju kao prirodni i počela malo više da razumem kako industrija funkcioniše.


Savetujem vam da uradite isto - samo počnite da čitate te liste i vrlo brzo će vam stvari postati jasnije. Ukoliko to ne bude dovoljno, vratite se uskoro na ovaj blog jer planiram da napišem detaljniji tekst o sastojcima koje treba izbegavati, o tome kako prepoznati prirodne sastojke i o komplikovanim nazivima pod kojima se skrivaju neke vrlo jednostavne stvari.

Da li čitate liste sastojaka?

11 comments

  1. Uvijek čitam i jako pazim, čak i prije kupnje :D nisam velik fan firmi poput L'Occitanea jer nekad znaju za previše novaca ubaciti premalo aktivnog sastojka, a za sebe tvrde da su vrlo osvještena firma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, ja se ne sećam kada sam poslednji put kupila nešto a da nisam pogledala sastojke. Slažem se za te velike firme koje se reklamiraju kao prirodne - nije poenta imati prirodne sastojke ako aktivnog sastojka ima 1%. Zato mi treba da budemo osvešteni kupci :)

      Delete
  2. Naravno da čitam, zato moja prosečna kupovina traje... i traje :)
    Ali čitam.
    I razumem 90% sastojaka, a onih 10% se trudim naučiti prepoznati jer dolaze u različitim oblicima, pod različitim imenima.
    Jako pazim na sastojke i ne nasedam na marketinške trikove poput ''organski/bio/prirodno.. blah''.
    Mislim da svi skupa trebamo pripaziti na ono što kupujemo, ne znam koji brend da je u pitanju.
    Nekad mi dođe te ''eko/bio'' odneti na analizu, čisto fore radi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moje kupovine u drogerijama takođe traju jako dugo :) Ni ja ne znam sve o svim sastojcima, ali znam da prepoznam prirodne sastojke i da prepoznam nešto što sigurno ne treba da bude tu. Onda gledam na kom mestu na listi se nalaze npr. prirodna ulja i puteri i pokušavam da procenim koliko ih količinski zapravo ima u tom proizvodu.

      Delete
  3. Obavezno procitam sastojke. Marketing je cudo I nekad se proizvod reklamira zbog svojih cudotvornih svojstava koja se baziraju na sastojku prisutnom u minimalnim kolicinama. Na zalost ponekad sastav proizvoda nije potpun ili se neki od sastojaka vesto "sakriju" pod drugim imenom. Konkretno, na primeru labele ovog proizvoda (mada bih se ipak ogradila jer mi nije u celosti vidljiva) pretpostavljam da je u pitanju vodena emulzija sa ricinusovim uljem uz mnostvo ekstrakata. Gde god ima vode konzervans je neophodan. Na ovoj listi nije jasno istaknut ali verujem da je prisutan i u ovom slucaju naveden pod "fragrance". Sve u svemu, milsim da je neophodno citati sasav proizvoda a vremenom se polako I ovlada terminologijom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se, kod konvencionalnih kozmetičkih proizvoda je skoro uvek tako. Fotografija sa listom sastojaka je stavljena samo kao primer, a u pitanju je Aubrey Organics balzam za kosu. Kod njih mi se sviđa što su u zagradi kod većine sastojaka stavili i "laičko" ime, npr. ascorbic acid (vitamin C), i što su simbolima označeni sastojci organskog porekla i oni koji dolaze iz eteričnih ulja.

      Potpuno se slažem sa poslednjom rečenicom - treba čitati sastav i posle nekog vremena ćemo već izvući neke zaključke i naučiti da prepoznajemo određene stvari.

      Delete
  4. Da,znala sam za redosled sastojaka.Jedno vreme sam čitala,onda sam počela puno da se nerviram-naročito kad se radi o hrani,sad ponekad pročitam.
    Pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, nervoza se skoro uopšte ne može izbeći kada se obraća pažnja na sastojke, pogotovo kod hrane. Međutim, mislim da je bitno biti svestan toga šta konzumiramo i stavljamo na kožu.

      Delete
  5. Mila
    Moram da priznam da sam se relativno skoro naucila da citam i tumacim sastojke na kozmetickim proizvodima.Inace stalno mi je telefon pri ruci pa ono sto mozda i ne znam,ja potrazim na netu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je dobra ideja :) Ja sam jednostavno počela da čitam i posle nekog vremena su mi postali jasni neki šabloni i zapamtila sam sastojke koji se često pojavljuju u proizvodima. A kada mi nešto stvarno ne bi bilo jasno, onda sam čitala na internetu.

      Delete